mitt vinterland



Det är perfekt julväder ute. Ingen snö, men någon minusgrad och lite frost räcker för att skapa jul- och vinterkänsla. Lite disigt och dimmigt har det dock varit men fint då solen tittar fram. Uppe på berget här hemma på landet är allt fruset som om tiden stod still. Superhärligt väder att promenera i!


Vägen upp mot berget

   

God Jul!



Alla ljusen är nu tända men än är inte julen över utan det återstår ett par sköna lata dagar!



Så här härligt lyser julgranen upp hemma på landet!

 

Själv har det blivit lite julpynt och två vinterenar med glitter som fått lysa upp min lilla lya.

Fortsatt trevlig helg allihopa!

Pepparkaksmuffins



Julens sista bak blev pepparkaksmuffins. En något lite nyttigare variant som kommer ifrån Nina Ahlms sida www.nlife.se. Supergott ihop med julkaffe!

Pepparkaksmuffins
ca 15-20 stycken

2 1/2 dl siktad dinkelmjöl
2 tsk bikarbonat
1 dl mald mandel
1 påse pepparkakskrydda
3 dl mild lättyoghurt honung/melon eller vaniljsmak
ev 1/2 flytande honung
2 ägg

Börja med att sätt på ugnen på 200 grader. Bland mjöl, bikarbonat, mald mandel och pepparkakskrydda väl i en bunke med en gaffel. Blanda ner yoghurt, ägg och honung till en jämn och bra smet. Fyll muffinsformar och grädda 15-20 minuter i ugnen. Låt svalna på galler. Njut nybakat eller fys in.


Julens första klapp



Årets första julklapp kom ifrån jobbet och i år fick vi själva välja vår klapp på Bluebox.se. Jag valde fyra keramikmuggar som liknar hopknycklade plastmuggar och rosmönstrade bullformar. Fina saker till julfikat! Muggarna tänkte jag skulle vara perfekta att ha glögg i men korken på glöggen gick inte att få upp så det fick bli rött julte med pepparkakssmak istället.


Chokladtryffel



Helgens första julgodis är klart. Grundreceptet är Systrarna Eisenmans muskovadotryffel som är taget från www.recept.nu. Det roliga med tryffel, förutom att det är så enkelt och gott, är att man kan smaksätta de lite som man själv vill. Det viktigaste för att få god tryffel är dock vilken sorts choklad och socker man använder.

Systrarna Eisenmans muskovadotryffel
ca 20 bitar

175 g mörk choklad (60-70 % kakaohalt)
1 dl vispgrädde
0,75 dl mörkt muskovadosocker
2 msk smör

Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka grädde, smör och socker. Häll det över chokladen och låt stå några minuter utan att röra. Blanda sedan allt tills chokladen har smält. Häll upp i en form med bakplåtspapper och låt svalna i rumstemperatur och sedan i kylskåp. Skär upp och vänd i kakao. Förvara dem kallt. Njut!

Juläpple


Det närmar sig jul och det är mycket att göra. I min loka ICAaffär hittade jag igår det här juläpplet. Först tänkte jag hur sjutton har dom gjort det där, målar man gröna äpplen röda?! Snacka om oäkta vara i så fall (se tidigare inlägg). Men det kan ju också vara så som en arbetskollega sa, att man fäster tomtemallen innan äpplet är moget och när det är moget och blivit rött har avtrycket bildats. Vad tror ni? Rätt fint ändå att ha i fruktskålen.

Jesus Christ Superstar



Helgen som var spenderades i Malmö och ett besök på Malmö Opera för att se Ola Salo's översättning och medverkan i Jesus Christ Superstar.



Att gå på musikal är väldigt stämningfullt och när man väl sitter där får man lite nya perspektiv och inser att musikaler och konserter är något man borde gå på oftare. Man ska njuta medan man lever och musik finns alltid över allt runt om kring oss och är livets soundtrack men i en musikal förstärker musiken alla livets känslor på ett helt annat sätt.


Vinterljus runt Triangeln


Dagens citat

"Om du väntar tills du är säker på att det är rätt, kommer du förmodligen inte att göra mycket av något"
Win Borden

Detta tolkar jag som att man inte ska vänta för länge, utan ta chansen när den kommer oavsett om man vid tillfället är 100 % säker på att det är rätt eller inte. Väntar man för länge slår man aldrig slag i saken.

a piece of cake



Jag har köpt en tidig julklapp till mig själv. Kunde inte låte bli att köpa Leila Lindholms kakbok a piece of cake, mest för de fina bilderna men självklart även för alla goda kakor och tårtor. Har också köpt min 25-årspresent, ganska sent i efterskott men Fillipa K's nya muggar för Rörstrands kom ju inte ut förrens nu under hösten/vintern 2008. Säsongens mugg heter "splash" och har en koppling till tjejiga punkbank från början av 1970-talet. (Rörstrand)

        

Det är inte de mest nyttiga ingredienser i Leilas kakor men vid vissa väl valda tillfällen finns det mycket gott att njuta av i denna bok.
Till exempel de här Kladdkaksmuffinsarna



Eller den här Amerikanska bröllopstårtan som jag någon gång ska göra. Inte för ett bröllop kanske utan för att man bara måste göra en trevåningstårta någon gång.


RSS 2.0