I love chocolate

Lite mer kuriosa om Choklad är att den ursprungligen kommer ifrån Amazonas i Sydamerika och man började redan för 2500 år sedan att använda sig av kakaobönan. Vi fick den hit till oss i Europa efter det att Christofer Columbus besökte ön Guanaja utanför Honduran 1502. Då visste man inte riktigt vad man skulle göra med kakaobönan som kallades för "det bruna guldet" men så småningom och framför allt i Sydamerika gjorde man dryck av kakaofrukten och ansåg att den vara bra för kärlekslivet och för hälsan. Aztekerna kryddade drycken med chili och vanilj och det sägs att Casanova lär ha varit förtjust i drycken och drack flera koppar varje dag. I slutet av 1800-talet började man tillverka chokladpraliner och senare chokladkakor. (Supermat, Helena Nyblom)



Själv bakade jag igår och gjorde nyttiga muffins med både kaffe och 72 % choklad i. Superbra lite grövre muffins att ha med som mellanmål på jobbet eller efter träningen!


Kaffe & mörk choklad i samma muffins

ca 15 st

  • 2-3 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 1 dl havregryn/fiberhavregryn/nakenhavre
  • 1/2 dl hackad mandel
  • 1-2 msk flytande honung
  • 2 tsk bikarbonat
  • 5 msk grovhackad mörk choklad, minst 72% kakaohalt
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 dl naturell lättyoghurt vanilj
  • 1/2-1 dl avsvalnat kaffe
  • 2 stora mogna bananer
  • 2 uppvispade ägg

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Blanda samtliga torra ingredienser och kryddor i en bunke. När alla dessa är väl blandade tillsätter du under omrörning honung, rapsolja, vaniljyoghurt, mosad banan, mörk hackad choklad och de uppvispade äggen. Rör till en kladdig men sammanhållande smet. Klicka med en sked ut smeten i formar på bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna på galler. Goda nybakta såklart men går också utmärkt att frysa. (Taget ifrån Nina Ahlm's hemsida)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0